Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

TV: klissen in de vacht

  •  
17-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
Klissen_frame_7397
Deze week in Vroege Vogels TV: Menno loopt door natuurgebied 'De Staart' waar grote grazers zaden van de klis verspreiden en Milouska tuurt met de allernieuwste radartechniek naar vogels. En hoe zien giflandschappen uit de jaren tachtig er nu uit?
De klis is een geslacht van Europese en Aziatische wilde planten. De zaden van de klis hebben weerhaakjes die makkelijk ergens aan vast haken. In veel natuurgebieden zitten paarden en runderen momenteel onder deze klissen. De dieren doen zo ongemerkt dienst als zaadverspreider.
Met een nieuw radarsysteem kunnen vogels in vlucht driedimensionaal in beeld worden gebracht. Zo kunnen botsingen met vliegtuigen en nieuwe hoogspanningsmasten worden voorkomen.
Begin jaren tachtig werden er overal plekken ontdekt die ernstig vervuild waren door dioxine, tolueen en andere stoffen waarvan de meeste mensen het bestaan niet kenden. Wat is er gebeurd met deze giflandschappen als de Volgermeerpolder en het Utrechtse Griftpark? Fotograaf Wout Berger legde het vast, toen en nu.
Dinsdag 21 november om 19.20 uur op NPO2
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.