Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Twee oudste kolencentrales in 2024 dicht

  •  
18-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Kolencentrale

© bron: pixabay

De twee oudste kolencentrales in Nederland, de Amercentrale in Geertruidenberg en de Hemwegcentrale in Amsterdam, moeten uiterlijk in 2024 dicht of overgestapt zijn op andere brandstoffen. De overige drie kolencentrales krijgen nog tot 2030 respijt, zo heeft het kabinet besloten.

Verbod vervuilende brandstof

In het regeerakkoord was al afgesproken dat de opwekking van elektriciteit met behulp van steenkool uiterlijk in 2030 moet zijn gestopt. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) komt daarom met een wet die het gebruik van die zeer vervuilende brandstof verbiedt. “Het is aan de centrales zelf om te bepalen of ze sluiten, of overstappen op duurzamer brandstoffen”, aldus de bewindsman.

Ruim de tijd

Door ruim de tijd te nemen om de kolencentrales te sluiten, wil het kabinet volgens Wiebes de betrokken energiebedrijven “een normale en rechtvaardige mogelijkheid geven om hun investeringen terug te verdienen”. Hij gaat er dan ook niet van uit dat de overheid schadeclaims aan de broek zal krijgen.

Uitstoot halveren

Het kabinet heeft zich ten doel gesteld de uitstoot van het broeikasgas koolstofdioxide (CO2) in 2030 nagenoeg te hebben gehalveerd ten opzichte van 1990. Die ambities kunnen volgens Wiebes “al voor een heel belangrijk deel worden ingevuld door alleen deze stap”.

Duidelijkheid

Energiebedrijf Nuon, eigenaar van de Hemwegcentrale, laat weten het besluit van het kabinet te respecteren. Het wetsvoorstel biedt duidelijkheid en daar is het bedrijf naar eigen zeggen blij mee. Nuon gaat ervan uit dat sluiting in 2024 voldoende ruimte biedt voor de circa tweehonderd werknemers om ander werk te vinden, of de pensioenleeftijd te bereiken.
Bron: ANP

Meer over:

kolencentrale
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.