NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Twintig jaar zandhagedissen tellen

  zandhagedis_12.jpg
  Fotograaf: Paulcools

  In de Amsterdamse Waterleidingduinen worden al sinds 1994 zandhagedissen geïnventariseerd. Zeven keer per jaar lopen vrijwilligers langs vaste trajecten om de aantallen te tellen, als onderdeel van het landelijk Meetnetwerk Reptielen.

  Zand en zon
  Zandhagedissen houden van zand én van zon. Het zand gebruiken ze om hun eieren in te leggen – die worden vervolgens uitgebroed door de zon. De soort komt vooral langs de kust voor, maar leeft ook op andere zandrijke plekken, zoals de Veluwe.

  Telling
  Nu, na twintig jaar, wordt op initiatief van ecologe Antje Ehrenburg de tussenstand opgemaakt: hoe gaat het met de zandhagedissen? Ehrenburg doet al vanaf het begin mee aan de tellingen.

  Zandhagedissen houden zich graag schuil in struiken en hebben een uitstekend camouflagepatroon. Alleen de flanken van de mannetjes vallen op: die zijn felgroen. Het tellen van de reptielen is dus zo makkelijk nog niet. Vroege Vogels waagt een poging en gaat mee op zoek.

  • Beluister de reportage
    

  Hagedissen van Nederland
  De zandhagedis is aan van de vier soorten hagedissen die in Nederland voorkomen. In onderstaande video en het artikel komen ze allemaal langs.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media