Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Typisch Drents: Het Dwingelderveld

  •  
01-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
271 keer bekeken
  •  
Dwingelderveld 3

© Fotograaf: Cas van den Bomen

Het Drentse Nationaal Park Dwingelderveld heeft de afgelopen jaren een enorme transformatie ondergaan. Eeuwenlang was het Dwingelderveld een landschap van boeren, maar sinds kort is het volledig van de natuur. Het gigantisch stille, natte heidegebied is nu onder meer thuishaven van de kraanvogel, tientallen soorten loopkevers en de bonte vliegenvanger.
Milouska ontdekt de koning van dit natuurgebied: de adder, de enige gifslang van ons land. Een aflevering met de strijd tussen wilde bijen en honingbijen, de mooiste algen ter wereld en natuurlijk Drentse heideschapen. Want, wat is een uitzending over Drenthe zonder onze wollige vriend?
Het Dwingelderveld ligt tussen het Drentse Dwingeloo en Ruinen. Het natuurgebied is een kleine 4000 hectare groot, met droge heide, natte heide, bos en jeneverbesstruwelen, veentjes, vennetjes, talloze grafheuvels en de resten van een voormalig esdorpenlandschap. Het Nationaal Park Dwingelderveld is kortom alle typisch Drentse landschappen in één. Het natte heidegebied is het grootste van West-Europa.
Het Dwingelderveld was eeuwenlang een landschap van boeren. Op de zandruggen werden akkers aangelegd - zogeheten essen - en met schapenmest werd het gebied vruchtbaar gemaakt. De landbouw is verdwenen, maar de schapen zijn er nog. Het zijn de laatste overblijfselen van het voormalige esdorpenlandschap.
Vroege Vogels TV in het Dwingelderveld, vrijdag 1 juni om 19.35 uur op NPO2

Meer over:

dwingelderveld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.