NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Uitslag Nationale Spinnentelling

  koffieboonspin_André Karwath
  Koffieboonspin, Foto: André Karwath

  In ons land komen een kleine 650 soorten spinnen voor. Maar welke soorten wonen in onze tuin of in huis? Afgelopen weekend was de Nationale huis- en tuinspinnentelling. Iedereen kon op zoek naar alle achtpotigen van Nederland. Zoals de tuinwolfspin, de huiszebraspin, de boomzesoog of de koffieboonspin. Die laatste is in Europa uitgeroepen tot de soort van 2018.

  Zondag maakt spinnenexpert Peter van Helsdingen van EIS Kenniscentrum Insecten de resultaten van de telling bekend in Vroege Vogels. De afgelopen jaren was de kruisspin steeds de meest getelde soort tijdens de spinnentelling. Lees hier over alle resultaten van de spinnentelling 2018.

  De soort van het jaar, de koffieboonspin, of in Engeland de ‘konijnenhokspin’, is een algemene spin voor Nederland. Het is een kogelspin, net zoals de beroemde en beruchte zwarte weduwe. Toch is de koffieboonspin niet gevaarlijk voor de mens. In een web probeert de spin insecten te vangen. Nadat ze een groot prooidier heeft verschalkt hoeft de spin soms maandenlang niet meer te eten.

  De Nationale spinnentelling is een initiatief van onder andere EIS Kenniscentrum Insecten, Naturalis Biodiversity Center, Natuurmuseum Fryslân en Vroege Vogels.

  Bekijk ook de fotoserie: ode aan de spin.

  De spinnenzoekkaart is hier te downloaden.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media