Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Uitstoot zware industrie nauwelijks verminderd

  •  
15-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
olie raffinaderij petroleum industrie

© Raffinaderij - Bron Pixabay

De zware industrie in Nederland stoot nagenoeg evenveel broeikasgas uit als in 2005. In dat jaar werd een begin gemaakt met het Europese systeem van emissierechten voor broeikasgassen. Doel van dat systeem, het EU Emission Trading System (EU ETS), was bedrijven te laten betalen voor het uitstoten van broeikasgassen waardoor ze die uitstoot vanzelf zouden verlagen. Dat is nauwelijks bereikt, zo is te lezen in de Volkskrant.
Alleen de honderd bedrijven die de meeste energie gebruiken, zoals raffinaderijen, staalfabrieken, energiecentrales, een paar kassenbedrijven en glasfabrieken, zijn verplicht aan het systeem deel te nemen.
Deze bedrijven stootten vorig jaar omgerekend 94 megaton uit, net 4 procent minder dan twaalf jaar geleden, zo meldde de Nederlandse Emissie Autoriteit (NEA) onlangs. Die 94 megaton is zelfs weer enkele procenten hoger dan in 2012.
Bron: ANP

Meer over:

industrie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.