NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Unieke korstmossen op oude zeedijk

  Zeedakpanmos
  fotograaf:Thijs van Trigt

  Het is een flink karwei waar Thijs van Trigt aan is begonnen: het schoonmaken van een stuk dijk tussen Nijkerk en Putten. En allemaal ter behoud van de zeldzame korstmossen die op de stenen groeien. 

  Groot dijkschildmos en dijkoogje

  De korstmossen worden nu overgroeid door planten en mossen. En dat terwijl enkele soorten korstmos alleen maar in Nijkerk voorkomen, zoals groot dijkschildmos en dijkoogje. Ook witte dijkkringkorst, zeedakpanmos en gele dijkkringkorst zijn uiterst zeldzaam en op de dijken bij Nijkerk aangetroffen.

   

  oude zeedijk Putten

  Korstmosreservaat

  Thijs van Trigt gaat sinds de ontdekking van de korstmossen op de dijk in 2015 regelmatig naar Nijkerk om een stukje dijk schoon te maken. Maar de dijken ontdoen van de vegetatie is een flinke klus. De schoonmaakactie moet eigenlijk een periodiek karakter krijgen wil het effect blijvend zijn.

  Het is dan ook de wens van Thijs van Trigt om delen van de dijk in te richten als korstmosreservaat, met een permanent informatiebord met uitleg voor de geïnteresseerde passant. Door er een reservaat van te maken hoopt Thijs van Trigt op een betere bescherming van de korstmossen.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media