NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Update: De jonge scholeksters uit Skrok

  Scholeksters op het dak

  Sommige scholeksters verruilen tegenwoordig het platteland voor de stad. In Leeuwarden broeden er dan ook scholeksters op het dak. Menno bezocht een broedplek 24 mei voor Vroege Vogels TV samen met Rafael Martig, die onderzoek doet naar de scholekster. Nu hebben we van Patrick de Jong een update gekregen over de jonge scholeksters, aan de hand van een filmpje. In het filmpje is te zien dat het goed gaat met de jonge scholeksters!

  De scholeksters kozen dit dak, omdat ze gewend zijn om op dit soort ondergrond te broeden en ze in de omliggende grasveldjes kunnen zoeken naar eten. Daarnaast krijgen ze op het platteland te maken met predatoren, zoals vossen, die een gevaar vormen voor de nestjes. Het dak vormt een veilige plek, waar predatoren moeilijk bij in de buurt kunnen komen. "Het lijkt erop alsof het broedsucces echt hoger is voor de stedelijke scholeksters, dus ik denk dat ze ook echt beter af zijn als ze hier zitten", legt Rafael Martig uit. Als je scholekster op een dak ziet broeden, kan je dat melden via de website Scholeksterophetdak.nl, zodat je kan bijdragen aan het scholeksteronderzoek.

  "Twee weken terug de aflevering van Vroege Vogels bij het Skrok, hebben jullie een uitstapje gemaakt naar de broedende scholeksters op een dak in Leeuwarden. Vandaag, 4 juni, zijn 3 van de 4 scholeksters van het dak gesprongen en lopen nu met hun ouders te zoeken naar eten. De vierde scholekster zit op het dak hevig te piepen (te horen op de achtergrond)", aldus Patrick.

  Bedankt voor dit leuke bericht Patrick! We hopen dat het vierde jong zich uiteindelijk voegt bij de rest.