NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Urgenda presenteert klimaatplan

  zonnepanelen
  bron: pixabay

  Minder koeien, duurzaam bosbeheer, meer groene daken en zonnepanelen op de overheidsgebouwen. Dit zijn 4 van de 40 maatregelen die het kabinet morgen zou moeten nemen om de klimaatdoelen te kunnen halen. Maandag presenteert stichting Urgenda, precies 4 jaar na het winnen van de beruchte Klimaatzaak, het pakket van 40 maatregelen aan het kabinet. Volgens de duurzaamheidsorganisatie levert dit pakket genoeg op om de reductie van 25% CO2 in 2020 (ten opzichte van 1990) te kunnen halen.

  De afgelopen maanden presenteerde Urgenda al een aantal van deze mogelijke klimaatmaatregelen. Zo kan de overheid 0,1 megaton aan CO2 besparen door 10% van de daken in Nederland te vergroenen. Door het grondwaterpeil in veengebieden te verhogen en meer natuur te creëren, kan het Kabinet 0,2 megaton CO2 besparen voor eind 2020, aldus de duurzaamheidsorganisatie.

  Uiteindelijk vindt Urgenda het sluiten van alle nog bestaande kolencentrales de snelste reductie-optie: ‘Als de drie nieuwe centrales en de Hemcentrale in Amsterdam worden gesloten en de helft van de verminderde elektriciteitsproductie wordt opgevangen met gascentrales en de helft met import, dan is in Nederland de netto reductie van CO2 12-13 Megaton’.

  Download het plan van Urgenda

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media