Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Veel dode zeekoeten

  •  
01-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
dode zeekoet

© Ruurd Jelle van der Leij

Langs de kust spoelen veel dode en verzwakte zeekoeten aan. Wat is hier aan de hand? Zijn er op dit moment gewoon heel veel zeekoeten in onze omgeving, en gaan er daarom in absolute aantallen ook meer dieren dood, of is hier toch iets anders aan de hand? Door sommigen wordt zelfs al gewezen naar het ongeluk met de MSC Zoë, het containerschip dat onlangs een flink deel van zijn lading verloor in de Noordzee boven de Waddeneilanden.

Vermagerd

Onder andere in de Fugelpits in Moddergat en in de Fugelhelling in Ureterp zijn al tientallen verzwakte vogels binnengebracht, waarvan een groot deel het niet heeft gehaald. 'Het zijn stuk voor stuk erg vermagerde dieren', zegt verzorger Hetty Sinnema van de Fugelhelling. Een deel van de dode dieren is naar het Dutch Wildlife Health Center in Utrecht gebracht, naar Wageningen Bioveterinary Research in Lelystad en naar Wageningen Marine Research in Den Helder. Vooralsnog hebben die geen aanwijzingen gevonden dat er een specifiek probleem speelt bij deze dieren, anders dan dat ze erg vermagerd zijn; laat staan dat het iets met de lading van het containerschip te maken zou hebben.
Zeekoeten Fugelhelling

© Zeekoeten in de opvang - Fotograaf Rob Buiter

Meer over:

zeekoet
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.