NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Verwilderde monniksparkieten

  Monniksparkiet (c) Rob Buiter
  Fotograaf: Rob Buiter

  De monniksparkiet komt van oorsprong uit Zuid-Amerika. Via een vogelhandelaar is een groepje in het wild in Apeldoorn beland. Daar weten de dieren zich wonder boven wonder zelfstandig te redden. Op een paar andere plaatsen in ons land worden ook monniksparkieten gezien, maar daar worden ze structureel bijgevoerd.

  Anders dan alle andere parkieten en papegaaien die ons land hebben gevonden, bouwt de monniksparkiet een eigen nest. Hij neemt dus geen nestholen in bezit van spechten of andere holenbroeders. Bovendien plant de monniksparkiet zich niet als een dolle voort, zoals de halsbandparkieten bijvoorbeeld wel doen. Vogelaar Peter Lindeboom koestert de monniksparkieten in het Apeldoornse Mheenpark dan ook: "Het is inderdaad een exoot, maar zeker niet invasief!"

  Verplaatsen

  De enige overlast die de parkieten kunnen veroorzaken is volgens sommigen het geluid. Maar daar is een vrij simpele oplossing voor. Vorig jaar heeft Lindeboom ervoor gezorgd dat de gemeente Apeldoorn enkele nesten die overlast veroorzaakten heeft verplaatst naar een plek midden in het park. De parkieten vonden het best: die zijn gewoon doorgegaan met nestelen op hun nieuwe plek, alsof er niets was gebeurd. 

  Peter Lindeboom in Apeldoorn. Fotograaf: Rob Buiter

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio