Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vislift helpt vissen bij hun trek

  •  
18-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
vislift

© foto: Hans van Dijk

Als je als vis van het ene water naar het andere wil zwemmen, bijvoorbeeld om te paaien of om voedsel te zoeken, dan kom je heel veel barrières tegen. Sluizen, stuwen en waterkeringen maken de trek vaak onmogelijk. Soms zijn er wel vispassages, maar dat zijn vaak nog lastige hordes om te nemen. Bovendien zijn ze duur in aanleg. Misschien gaat de vislift  daar verandering in brengen. De vislift is bedacht door John van Boxel. Het eerste exemplaar draait nu in de polder bij Almkerk. 

Tegenstroom

De vislift is uitgerust met meetapparatuur die 24/7 informatie verschaft over de waterkwaliteit, temperatuur en de vis die voorbij zwemt. Een sensor en een camera zien welke vis er in de vislift zwemt en de stroomsnelheid van het water kan dan worden aangepast aan de vissoort. Iedere vis heeft zijn eigen gewenste tegenstroom. Voor glasaaltjes (jonge paling) is die anders dan bijvoorbeeld voor een snoek. 

Schat aan informatie

Het Waterschap Rivierenland is de eerste die een vislift geplaatst heeft. Zij willen er veel meer gaan plaatsen om de trek van vissen te bevorderen. Ook andere waterschappen overwegen plaatsing. Dit levert straks een schat aan data op over welke soorten en hoeveel vis er in onze Nederlandse polders zitten.

Meer over:

trekvissen, vislift
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.