NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Vislift helpt vissen bij hun trek

  vislift
  foto: Hans van Dijk

  Als je als vis van het ene water naar het andere wil zwemmen, bijvoorbeeld om te paaien of om voedsel te zoeken, dan kom je heel veel barrières tegen. Sluizen, stuwen en waterkeringen maken de trek vaak onmogelijk. Soms zijn er wel vispassages, maar dat zijn vaak nog lastige hordes om te nemen. Bovendien zijn ze duur in aanleg. Misschien gaat de vislift daar verandering in brengen. De vislift is bedacht door John van Boxel. Het eerste exemplaar draait nu in de polder bij Almkerk. 

  Tegenstroom

  De vislift is uitgerust met meetapparatuur die 24/7 informatie verschaft over de waterkwaliteit, temperatuur en de vis die voorbij zwemt. Een sensor en een camera zien welke vis er in de vislift zwemt en de stroomsnelheid van het water kan dan worden aangepast aan de vissoort. Iedere vis heeft zijn eigen gewenste tegenstroom. Voor glasaaltjes (jonge paling) is die anders dan bijvoorbeeld voor een snoek. 

  Schat aan informatie

  Het Waterschap Rivierenland is de eerste die een vislift geplaatst heeft. Zij willen er veel meer gaan plaatsen om de trek van vissen te bevorderen. Ook andere waterschappen overwegen plaatsing. Dit levert straks een schat aan data op over welke soorten en hoeveel vis er in onze Nederlandse polders zitten.

   

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio