NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Vleesconsumptie niet verder gedaald

  Vleesverbruik Nederland
  Vleesverbruik per persoon, bron: wakker dier

  De Nederlander verbruikte in 2016 ongeveer evenveel vlees als in 2015, namelijk bijna 77 kilo (botten meegerekend) gemiddeld per persoon. Dat meldt de dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier op basis van onderzoek van Wageningen Economic Research. Van 2010 tot 2015 was er wel een dalende lijn.

  Vleesconsumptie ongezond hoog

  We aten vorig jaar 46 procent meer vlees dan het Voedingscentrum als maximum aangeeft, waarschuwt Wakker Dier. “De vleesconsumptie gaat niet alleen ten koste van de gezondheid van de grote vleeseters zelf. Er zijn ook miljoenen dieren voor nodig. Zo worden er meer dan 6,5 miljoen varkens per jaar gebruikt om de honger naar varkensvlees te stillen. We verorberen samen zo’n 141.000 kalveren en ruwweg 185 miljoen vleeskuikens.'' Wakker Dier noemt het “absurd dat supermarkten ons blijven overspoelen met vleesreclames en dat de overheid geen actie onderneemt om de Nederlander minder vlees te laten eten.” Varkensvlees wordt het meest gekocht: bijna de helft van het totaal. Daarna volgt pluimvee met bijna een derde en vervolgens rundvlees met een vijfde.

  Verwachte consumptie 2017

  Wakker Dier sluit echter niet uit dat recente berichten over en beelden van stalbranden en martelpraktijken in slachthuizen invloed zullen hebben op de cijfers over 2017. 

  Bron: Wakker Dier

  Geplaatst in: Nieuws