NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Vliegveld Twente weer in geding

  Gerard Berendsen en Harm Niesen. Fotograaf: Jeannette Parramore
  Gerard Berendsen en Harm Niesen. Fotograaf: Jeannette Parramore

  Een jaar geleden ging het om geluidsoverlast, dit jaar om dieren zoals de uitgezette das. Vliegveld Twente heeft een ruime ontheffing gekregen om dieren te verjagen of zelfs dood te schieten wanneer de verkeersveiligheid in het geding is. Faunabeschermers hebben bezwaar ingediend.

  Gerard Berendsen van Dassenwerkgroep Twente vindt de ontheffing veel te ruim. In het gebied rond het vliegveld zijn in overleg met de provincie juist dassen uitgezet.

  Op de lijst staan 22 vogelsoorten die mogen worden afgeschoten. Naast de das geldt dat ook voor de eekhoorn, haas, konijn, ree, wild zwijn, steenmarter en vos. De provincie wijst erop dat de ontheffing alleen geldt in het omheinde gebied grenzend aan de start- en landingsbanen. Daarnaast is het zo dat de beheerder eerst moet proberen te verjagen en pas in een uiterste geval mag schieten.

  Harm Niesen van Faunabescherming zegt dat er allerlei beschermde diersoorten op de lijst staan en dat niet wordt onderbouwd waarom die de vliegveiligheid in gevaar brengen. Faunabescherming heeft de rechtbank gevraagd om vooruitlopend aan de rechtszaak een ordemaatregel te treffen. Die zou moeten inhouden dat de ontheffing niet geldig is tot de uitspraak in de voorlopige voorziening.De rechtszaak dient 14 mei in Zwolle.

  De provincie Overijssel zegt dat dieren alleen in een uiterste geval mogen worden doodgeschoten. Maar die kans is klein, want het hek dat het gebied afscheidt houdt al veel dieren tegen. Harm Niesen en Gerard Berendsen laten zien dat het hek ondeugdelijk is, want hier en daar hebben dieren al openingen gemaakt.

  Vliegveld Twente

  Hek bij Vliegveld Twente - Fotograaf Jeannette Paramorre

   

  Als reactie op de rechtszaak, aangespannen door Faunabescherming, zegt de provincie Overijssel het volgende: " de ontheffing zal niet worden gebruikt tot twee weken na de beslissing op de bodemprocedure. Oftewel de behandeling van het bezwaarschrift. Alleen het verjagen en mogelijk schieten van reeën blijft mogelijk."

  Dat betekent dat de provincie de komende maanden dus op alle andere dieren geen actie zal ondernemen. Het is afwachten wanneer de rechter zich over het bezwaarschrift zal buigen.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media