Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vlinders in de vleermuisbunker

  •  
18-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
147 keer bekeken
  •  
Kees Mostert

© foto: Rob Buiter

Iedere winter tellen mensen van de Zoogdiervereniging vleermuizen in bunkers en ijskelders. Ondertussen nemen ze ook de vlinders mee; met soms verrassende resultaten.

Roesjes

In Zuid-Holland tellen Kees Mostert en collega's van de vleermuiswerkgroep verschillende bunkers. Daarbij komen ze onder andere veel roesjes tegen (foto). Dat zijn nachtvinders die net als de vleermuizen de bunkers opzoeken om te overwinteren. Verder vinden ze ook de nodige dagpauwogen die er 's winters in opgevouwen toestand een stuk minder spectaculair uitzien dan vliegend in de zomer. "Soms zien we wel dat ze hun vleugels even openklappen als we in de buurt komen, om ons te laten schrikken", vertelt Mostert. "De kleurige ogen zijn voor de vlinder een manier om predatoren te laten schrikken."
(tekst gaat verder onder foto)  
roesje

© foto: Rob Buiter

Dubbelstipsnuituiltje

Bij de winterse tellingen zijn de vleermuisonderzoekers ook al nieuwe vlinders voor Nederland tegengekomen, vertelt Mostert. "Een paar jaar terug vonden we een dubbelstipsnuituiltje. Dat bleek de eerste vondst voor Nederland te zijn. Normaal vind je die soort tot in Noord-Frankrijk, maar door de opwarming komen we ze nu ieder jaar ook in Nederland tegen."

Grootoorvleermuis

Bij de telling vond Mostert naast veel vlinders ook enkele grootoorvleermuizen, waaronder het exemplaar dat hieronder op de foto staat, verscholen in de sponning van een oude deur.
grootoorvleermuis

© foto: Rob Buiter

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.