Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vlinders in duinvallei

  •  
07-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
102 keer bekeken
  •  
afl_16_Ameland_master_frame_22338
De koster van de katholieke kerk op Ameland is groot fan van insecten. In de duinen aan de oostkant van Ameland zoekt hij naar allerlei soorten. Van alle insecten is de duinparelmoervlinder zijn lievelings, deze noemt hij ook wel zijn 'alter ego'. Van regendazen moet hij minder hebben.

Natte duinvallei

De natte valleien in de duinen herbergen bijzondere planten. Deze planten hebben allerlei eisen: niet te zout, voedselarm of voedselrijk, niet te nat en niet te droog. Liefhebbers van bijzondere planten en bijbehorende insecten kunnen hun hart ophalen in de duinvalleien van Oost- Ameland. Hier floreren de planten dankzij stuivend zand, zout en water. Dit trekt weer allerlei insecten aan.

Dynamisch beheer

Sinds de jaren 90 wordt de oostpunt van Ameland dynamisch beheerd. Dat betekent dat Rijkswaterstaat is gestopt met het planten van helm en het plaatsen van stuifschermen om zand in op te vangen. Nu zijn er kuilen en gaten ontstaan in de zeereep, de duinenrij die direct grenst aan het Noordzeestrand, en kan er kalkrijk zand vanaf het strand de achterliggende duinvalleien ingeblazen worden. Deze manier van natuur ontwikkeling in dit gebied van beheerder It Fryske Gea werkt erg goed.

Natuurminnende koster

Theo Kiewiet is koster op Ameland, maar daarnaast ook fervent soortenzoeker en invoerder op waarneming.nl. Hij heeft ondertussen al een imposante lijst van 3250 soorten op zijn naam staan, grotendeels op Ameland gevonden.

Meer over:

duinvallei, vlinder
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.