NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Vlinders in duinvallei

  afl_16_Ameland_master_frame_22338

  De koster van de katholieke kerk op Ameland is groot fan van insecten. In de duinen aan de oostkant van Ameland zoekt hij naar allerlei soorten. Van alle insecten is de duinparelmoervlinder zijn lievelings, deze noemt hij ook wel zijn 'alter ego'. Van regendazen moet hij minder hebben.

  Natte duinvallei

  De natte valleien in de duinen herbergen bijzondere planten. Deze planten hebben allerlei eisen: niet te zout, voedselarm of voedselrijk, niet te nat en niet te droog. Liefhebbers van bijzondere planten en bijbehorende insecten kunnen hun hart ophalen in de duinvalleien van Oost- Ameland. Hier floreren de planten dankzij stuivend zand, zout en water. Dit trekt weer allerlei insecten aan.

  Dynamisch beheer

  Sinds de jaren 90 wordt de oostpunt van Ameland dynamisch beheerd. Dat betekent dat Rijkswaterstaat is gestopt met het planten van helm en het plaatsen van stuifschermen om zand in op te vangen. Nu zijn er kuilen en gaten ontstaan in de zeereep, de duinenrij die direct grenst aan het Noordzeestrand, en kan er kalkrijk zand vanaf het strand de achterliggende duinvalleien ingeblazen worden. Deze manier van natuur ontwikkeling in dit gebied van beheerder It Fryske Gea werkt erg goed.

  Natuurminnende koster

  Theo Kiewiet is koster op Ameland, maar daarnaast ook fervent soortenzoeker en invoerder op waarneming.nl. Hij heeft ondertussen al een imposante lijst van 3250 soorten op zijn naam staan, grotendeels op Ameland gevonden.

  Geplaatst in: Fragment TV

Media

Meer in Fragment TV