NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Vluchtelingen helpen ijsvogelvlinder

  ijsvogelvlinder.jpg
  Fotograaf: vlindertje

  Vluchtelingen uit het AZC Oisterwijk bereiden een bosrand in Brabant voor op de komst van de zeldzame kleine ijsvogelvlinder. Door dit vrijwilligerswerk leveren ze een belangrijke bijdrage aan de terugkeer van de vlinder in Nederland. 

  Kleine ijsvogelvlinder

  De kleine ijsvogelvlinder is een zeldzame dagvlinder die vliegt van juni tot midden augustus en uitsluitend leeft op kamperfoelie. Vochtige bossen met diepe inhammen hebben zijn voorkeur als leefgebied. Door verdroging en dichtgroeien van de bossen wordt de vlinder steeds minder aangetroffen in Noord-Brabant en Limburg. In een gebied waar de kleine ijsvogelvlinder in de zomer is aangetroffen wordt nu hard gewerkt om de bossen geschikt te maken voor zijn terugkeer.

  Jolan van Herwaarden van Natuurwerkgroep Liempde en Gerdien Bos-Groenendijk van Vlinderstichting vertellen de vluchtelingen over de vlinders. Foto: Jesper Buursink

  Vluchtelingen

  Vluchtelingen van de AZC Oisterwijk zijn in samenwerking met de natuurwerkgroep Liempde en de Vlinderstichting een kleine bosrand bij Liempde aan het voorbereiden op de komst van de vlinder door bomen weg te hakken en zo inhammen te creëren. De vluchtelingen uit het AZC geven aan dat ze graag iets zinnigs en plezierigs doen in afwachting van hun verblijfsstatus en tegelijkertijd helpen deze activiteiten hen om te wennen aan onze samenleving. Met name  als het gaat om natuurbehoud in Nederland.

   

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media