Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

VN-klimaattop Bali

  •  
30-11-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
97 keer bekeken
  •  
windmills.jpg
Overstromingen in de alpen, langdurige droogte in Spanje, een recordaantal orkanen, smeltende ijskappen. Het is duidelijk dat het klimaat verandert. Het wereldwijde klimaatprobleem staat centraal op de 13e grote klimaattop in Bali. Een gesprek met Pier Vellinga, één van de eerste Nederlandse wetenschappers die zich bezig hield met klimaatverandering.
Sinds 'Berlijn 1995' wordt er ieder jaar een grote klimaattop georganiseerd. In 1997, in het Japanse Kyoto, werden er voor het eerst harde afspraken gemaakt. Deze zijn vastgelegd in het zogeheten Kyoto-protocol. Kern van het protocol is de afspraak om de uitstoot van broeikasgassen met 5 procent te verminderen ten opzichte van de uitstoot in 1990. Op Bali vindt van 4-14 december de 13e VN klimaatconferentie plaats. 189 landen komen bij elkaar om een 'roadmap' op te stellen voor een opvolger van het Kyotoprotocol, dat in 2012 afloopt. De VN-ontwikkelingsorganisatie UNDP wil dat de rijke landen inzetten op een halvering van de wereldwijde uitstoot van kooldioxide.  Minister Cramer van VROM en Minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking gaan voor Nederland naar Bali.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.