NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Vogelparadijs Griend

  griend_robbuiter
  Filmen op Griend - Fotograaf Rob Buiter

  Ieder jaar vormt Griend een belangrijke rustplaats voor tienduizenden kanoeten en drieteenstrandlopers op doortrek, die er kokkels, nonnetjes en garnalen vinden. De zandplaat wordt echter bedreigd door storm en stroming.

  Griend verdwijnt

  Door de kracht van wind en zee kalfde Griend de laatste jaren snel af en het eilandje dreigde op termijn te verdwijnen. Voor de talloze vogels is Griend echter te belangrijk om kwijt te raken. Zo heeft Griend een van de grootste kolonies grote sterns van West-Europa.

  Schelpenrug en mosselrif

  Natuurmonumenten heeft daarom in 2016 een aantal natuurlijke herstelmaatregelen genomen om het afkalven te stoppen. Er werden schelpenruggen neergelegd om het eiland meer stabiliteit te geven, en er werden kunstmatige mosselriffen aangelegd die ruimte moesten geven aan deze belangrijke ‘biobouwer’.

  Wandelend eiland

  Onderzoekers van het NIOZ (Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee), de Radboud Universiteit en de Rijksuniversiteit Groningen zijn op dit moment bezig om te kijken naar de effecten van de maatregelen. Het eiland mag nog steeds een stukje ‘wandelen’, maar niet te veel.

  Geplaatst in: Fragment TV

Media