Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vogelparadijs Marker Wadden

  •  
27-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
Expeditie Marker Wadden - Natuurmonumenten

© Foto: Natuurmonumenten

In het Markermeer wordt een nieuw natuurgebied aangelegd: de Marker Wadden. De net aangelegde zandvlaktes vormen een nieuw broedgebied voor tal van vogels.
Na de aanleg in 1976 van de Houtribdijk, die Lelystad en Enkhuizen verbindt, waren er plannen om het Markermeer in te polderen. Door protesten van natuurorganisaties werden de inpolderingsplannen gestopt en bleef het meer open. Het eens zoute water werd steeds zoeter. Door de afsluiting zit er weinig stroming meer in het water, waardoor er steeds meer slib bezinkt. Het watermilieu verstikt en er komt steeds minder leven in het Markermeer.
Met de aanleg van de Marker Wadden hoopt Natuurmonumenten het Markermeer weer gezonder te maken. Het slib van de bodem wordt gebruikt bij het opspuiten van de eilanden. Dit moet ervoor zorgen dat het water helderder wordt.

Vogelparadijs

De nu nog kale zandvlaktes die al boven het wateroppervlak zijn ontstaan, bieden tal van vogels een broedgelegenheid of een plek om voedsel te vinden. André Donker, boswachter bij Natuurmonumenten, blogde al in het najaar van 2016 enthousiast dat er al tal van vogels gezien worden: bonte strandloper, grutto, kemphaan, drieteenstrandloper, aalscholver, kleine plevier, kanoetstrandloper, witgatje, zilverplevier, wilde eend, wintertaling, bergeend, visdief, bontbekplevier, vier soorten meeuwen en een slechtvalk!

Stemlokaal

Om dit bijzondere nieuwe natuurgebied extra in het zonnetje te zetten, hadden Natuurmonumenten en de gemeente Lelystad voor de recente Tweede Kamerverkiezingen een stemlokaal neergezet op het eerste aangelegde eiland van de Marker Wadden.  Dat was een groot succes: Natuurmonumenten heeft extra boten moeten inzetten om de stroom belangstellende kiezers naar deze unieke stemlocatie te varen! 

Meer over:

marker wadden
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.