Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vogels van het winterbos

  •  
23-01-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
vogels_winterbos_SAM_2484.jpg
Onderzoekers en beheerders hebben vaak alleen maar oog voor de vogels die in het zomerhalfjaar de bossen bevolken. Hoe broedvogels de bossen gebruiken, daarover is veel bekend. Volgens Arnold van den Burg van stichting Biosfeer en Peter van Geneijgen moet er veel beter gekeken worden naar de vogels die nu in de bossen overwinteren. Daarover maakten ze het boek 'De Vogels van het Winterbos'.
De auteurs: "Bosvogelonderzoek ten behoeve van het bosbeheer concentreert zich vooral op het broedseizoen. De vogelbevolking in de winter verschilt echter sterk van de broedvogels. Ook het bosgebruik door de vogels is in de winter onvergelijkbaar met die in de voortplantingstijd. Met dit boek brengen we het bosgebruik van vogels in de winter in beeld. Met een nieuwe aanpak in het verzamelen en bewerken van de gegevens kunnen we laten zien wat belangrijk is aan het winterbos voor vogels en dus voor de natuurbescherming."
Voor hun boek deden Arnold en Peter meer dan vijf jaar systematisch onderzoek in twee heel verschillende bossen. Met hun boek willen ze drie zaken bereiken:
  • vogelonderzoekers enthousiast maken om in meer bosgebieden volgens hetzelfde principe vogelonderzoek te doen
  • boseigenaren duidelijk maken hoe de bossen beheerd moeten (of kunnen) worden maken in relatie tot hun rol voor wintervogels
  • toegankelijke informatie verschaffen aan iedereen die meer over de vogelbevolking in de winter wil weten.
Vroege Vogels gaat met de twee wintervogelmannen het bos in.
De Vogels van het Winterbos
Arnold van den Burg & Peter van Geneijgen
141 pagina’s, A4 liggend met harde kaft
ISBN 978-90-822934-0-1
Prijs 29,50
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.