NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Vogels van het winterbos

  vogels_winterbos_SAM_2484.jpg

  Onderzoekers en beheerders hebben vaak alleen maar oog voor de vogels die in het zomerhalfjaar de bossen bevolken. Hoe broedvogels de bossen gebruiken, daarover is veel bekend. Volgens Arnold van den Burg van stichting Biosfeer en Peter van Geneijgen moet er veel beter gekeken worden naar de vogels die nu in de bossen overwinteren. Daarover maakten ze het boek 'De Vogels van het Winterbos'.

  De auteurs: "Bosvogelonderzoek ten behoeve van het bosbeheer concentreert zich vooral op het broedseizoen. De vogelbevolking in de winter verschilt echter sterk van de broedvogels. Ook het bosgebruik door de vogels is in de winter onvergelijkbaar met die in de voortplantingstijd. Met dit boek brengen we het bosgebruik van vogels in de winter in beeld. Met een nieuwe aanpak in het verzamelen en bewerken van de gegevens kunnen we laten zien wat belangrijk is aan het winterbos voor vogels en dus voor de natuurbescherming."

  Voor hun boek deden Arnold en Peter meer dan vijf jaar systematisch onderzoek in twee heel verschillende bossen. Met hun boek willen ze drie zaken bereiken:

  • vogelonderzoekers enthousiast maken om in meer bosgebieden volgens hetzelfde principe vogelonderzoek te doen
  • boseigenaren duidelijk maken hoe de bossen beheerd moeten (of kunnen) worden maken in relatie tot hun rol voor wintervogels
  • toegankelijke informatie verschaffen aan iedereen die meer over de vogelbevolking in de winter wil weten.

  Vroege Vogels gaat met de twee wintervogelmannen het bos in.

  De Vogels van het Winterbos
  Arnold van den Burg & Peter van Geneijgen
  141 pagina’s, A4 liggend met harde kaft
  ISBN 978-90-822934-0-1
  Prijs 29,50

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio