Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vogeltrekjournaal: geleidelijk naar de piek

  •  
12-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Koekoek

© Fotograaf: Folkert Veenstra

Het wordt langzamerhand piektijd wat vogeltrek betreft. Er keren deze dagen veel vogels terug van hun overwinteringsgebied. Zoals de boerenzwaluw, maar ook de koekoek keert nu terug. Eerst de mannetjes, die je vanaf nu dus zou kunnen horen roepen, daarna de vrouwtjes, die weer een heel andere roep laten horen. 
Verder zijn er ook soorten die voornamelijk overtrekken, zoals de steppekiekendief en grauwe kiekendief, waarvan overigens wel een deel van in Groningen neerstrijkt om te broeden. De visarend is ook zo’n soort die verder doortrekt. Twee jaar geleden streek een paartje neer in de Biesbosch. 
Verder is wat zangvogels betreft de tuinfluiter te verwachten. Dat betekent dat zijn liedje, dat nauwelijks te onderscheiden is van dat van de zwartkop, vanaf volgende week ook weer te horen valt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.