NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Volksvijand de mug

  Malariamug.jpg
  Bron: CDC/ James Gathany

  Jeukende bulten en slapeloze nachten. De mug is niet onze grootste vriend. Sterker nog, muggen kunnen ook allerlei levensbedreigende ziekten overbrengen. Denk aan de malariamug die jaarlijks meer dan één miljoen mensen doodt. Het veranderende klimaat en de toenemende globalisering zorgen ervoor dat ook Nederland zich in de toekomst moet wapenen tegen invasies van nieuwe muggensoorten en tropische aandoeningen. Entomoloog Bart Knols schreef het boek ‘Mug, de fascinerende wereld van volksvijand nummer 1’.

  In ‘Mug’ duikt entomoloog Bart Knols in de fascinerende en genadeloze wereld van deze bloedzuigers. Hij beschrijft hoe muggen het verloop van de wereldgeschiedenis hebben bepaald, hoe onderzoekers ontdekten welke rol muggen spelen bij ziekteoverdracht, en hoe de wetenschap naarstig zoekt naar nieuwe bestrijdingsmethoden: van klamboes en schimmels tot genetische modificatie en sterilisatie van mannetjesmuggen met behulp van radioactieve straling.

  ‘Mug’ beantwoordt muggenvragen als: beschermt het eten van knoflook of het drinken van bier tegen muggen? En waarom wordt de een altijd gebeten en de ander nooit? Knols beschrijft ook zijn eigen onderzoek waarin hij ontdekte dat Afrikaanse malariamuggen verzot zijn op zweetvoeten en het aroma van Limburgse kaas. Een ontdekking waarvoor hij in 2006 de Ig Nobelprijs ontving. Ook zijn onbegrip over de bureaucratie en laksheid bij overheidsinstanties om muggen te bestrijden, zowel in Nederland als in ontwikkelingslanden, komt ter sprake.

  Bart Knols (1965) is medisch entomoloog en specialist op het gebied van muggen en infectieziekten. Hij is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, is gasthoogleraar aan de Universiteit van Witwatersrand in Zuid-Afrika en directeur van K&S Consulting. In 2007 ontving hij voor zijn baanbrekend onderzoek de Eijkmanmedaille, de hoogste onderscheiding in Nederland op het gebied van de tropische geneeskunde en internationale gezondheidszorg.

  Bron: Nieuw Amsterdam

  Titel: Mug. de fascinerende wereld van volksvijand nummer 1.
  Auteur Bart Knols
  Uitgever: Nieuw Amsterdam
  ISBN: 978-904680-6548
  Aantal Blz. 256
  Prijs 16,95
  Verschijnt: 20 november

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio