NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Voorkomt stilzetten windmolens vogelslachtoffers?

  Kokmeeuw geraakt door molen
  Kokmeeuw geraakt door windturbine - foto: Katinka Rus

  Heeft het zin om bij intensieve vogeltrek windmolens langs de kust stil te zetten? Dat is de centrale vraag in een onderzoek dat ecologen in opdracht van de provincie Groningen uitvoeren in een windmolenpark in de Eemshaven. De provincie wil het aantal vogels dat zich te pletter vliegt tegen windmolens drastisch verminderen.

  Route van de trekvogels 

  De route van veel trekvogels loopt langs die Eemshaven. Gedurende de telling wordt ’s nachts, wanneer er een piek verwacht wordt in vogeltrek, de helft van de windmolens stilgezet. Op die manier is de volgende ochtend door het aantal dode vogels onder de windmolens te tellen, het verschil aan te geven.

  Het onderzoek is des te belangrijker voor de Eemshaven omdat daar de komende tijd extra windmolens bij worden gebouwd. Volgens ecoloog Allix Brenninkmeijer zullen er straks per jaar in het gebied zo’n 5.000 vogels het loodje leggen door windmolens. Zijn onderzoek moet uitwijzen of dat driekwart minder kan worden.

  Spreeuwen tussen de windmolens

  Anja van Riet filmde voor Zelf Geschoten een spreeuwenzwerm in de Willem Annapolder aan de dijk van de Westerschelde. De spreeuwen rollen over de dijk en vliegen tussen de windmolens.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media