Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Voorkomt stilzetten windmolens vogelslachtoffers?

  •  
16-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
158 keer bekeken
  •  
Kokmeeuw geraakt door molen

© Kokmeeuw geraakt door windturbine - foto: Katinka Rus

Heeft het zin om bij intensieve vogeltrek windmolens langs de kust stil te zetten? Dat is de centrale vraag in een onderzoek dat ecologen in opdracht van de provincie Groningen uitvoeren in een windmolenpark in de Eemshaven. De provincie wil het aantal vogels dat zich te pletter vliegt tegen windmolens drastisch verminderen.

Route van de trekvogels

De route van veel trekvogels loopt langs die Eemshaven. Gedurende de telling wordt ’s nachts, wanneer er een piek verwacht wordt in vogeltrek, de helft van de windmolens stilgezet. Op die manier is de volgende ochtend door het aantal dode vogels onder de windmolens te tellen, het verschil aan te geven.
Het onderzoek is des te belangrijker voor de Eemshaven omdat daar de komende tijd extra windmolens bij worden gebouwd. Volgens ecoloog Allix Brenninkmeijer zullen er straks per jaar in het gebied zo’n 5.000 vogels het loodje leggen door windmolens. Zijn onderzoek moet uitwijzen of dat driekwart minder kan worden.

Spreeuwen tussen de windmolens

Anja van Riet filmde voor Zelf Geschoten een spreeuwenzwerm in de Willem Annapolder aan de dijk van de Westerschelde. De spreeuwen rollen over de dijk en vliegen tussen de windmolens.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.