NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Vroege Vogels zoekt Pluk

  pluk-075_gedeelte_zonder_flat__website__01.jpg
  ©Fiep Amsterdam bv; Fiep Westendorp Illustrations

  De Natuur en Milieufederaties en Vroege Vogels lanceren zondag de Pluk van de Petteflet prijs. Het is een wedstrijd voor het beste idee om de natuur en het landschap in Nederland te verfraaien of het milieu te beschermen.

  De prijs is vernoemd naar het gelijknamige kinderboek uit 1971 van schrijfster Annie M.G. Schmidt en illustrator Fiep Westendorp. In het boek zet de hoofdrolspeler Pluk zich met succes in om het betegelen van een groen gebiedje achter de Petteflet te voorkomen.

  Verkiezing
  In maart 2015 zal een landelijke jury met onder andere Flip van Duijn, zoon van Annie M.G. Schmidt, drie provinciale genomineerden selecteren, waarop het publiek via internet kan stemmen. Vroege Vogels maakt in april de winnaar bekend.

  De winnaar van de landelijke prijs krijgt een bedrag van € 3000,- om het idee of project uit te voeren en een set exclusieve litho’s van Fiep Westendorp die de tekeningen maakte van Pluk van de Petteflet.

  Pluk van de Petteflet Prijs
  Tijdens het 40 jarig jubileum van de Gelderse Natuur en Milieu Federatie in 2011 is de eerste Pluk van de Petteflet Prijs toegekend aan Jochem Kuhnen voor zijn inspanningen voor het verbeteren van de nestgelegenheid voor stadsvogels zoals gierzwaluwen en huismussen. In 2013 kreeg de Groningse Jelle Miedema de prijs voor zijn project, de makkelijke moestuin.

  Selectiecriteria
  1. De prijs is voor burgers die zich concreet inzetten voor natuur / landschap / milieu.
  2. Het gaat om een bestaand project dat wil gaan uitbreiden, of een startend project waarvoor de plannen al wel concreet zijn uitgewerkt en dat in 2015 zichtbare resultaten op zal leveren.
  3. Het project mag gezien het karakter van het boek Pluk van de Petteflet van Annie M. G. Schmidt best wat tegendraads zijn.
  4. Projecten die een innovatief karakter hebben scoren hoger.
  5. Het initiatief kan betreffen:
  - het betrekken van burgers/bedrijven/enz
  - het aanboren van gelden of financieringsconstructies
  - borging van beheer op de langere termijn
  - creatieve oplossingen t.a.v. regelgeving enz.
  6. Zowel kleinschalige projecten, met relatief lage kosten, als grootschalige projecten komen in aanmerking.
  7. Het te winnen geldbedrag moet ingezet worden voor de uitvoering van het project.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio