Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vuurwerk steeds minder welkom bij oud en nieuw

  •  
27-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Vuurwerk

© Vuurwerk, bron: pixabay

In steeds meer plaatsen ontstaat de behoefte de jaarwisseling zonder vuurwerk te vieren. In Amsterdam zijn tot nu toe al 212 pakketten verstrekt waarmee buurten kunnen aangeven dat ze geen geknal willen in hun straat of wijk.
Het is voor het eerst dat bewoners van de hoofdstad dit zelf kunnen regelen. In de pakketten zitten onder meer borden en raamposters die duidelijk maken dat het afsteken van onder meer vuurpijlen en rotjes niet is gewenst. De gemeente controleert nog niet op deze plekken.

Den Haag

In Den Haag vond vorig jaar al een experiment plaats met de door bewoners geïnitieerde vuurwerkvrije gebieden. De ervaringen waren positief. Dit jaar heeft de gemeente tot nu toe aan ruim dertig initiatieven borden verstrekt. Voor de vorige jaarwisseling waren dat er nog achttien.

Rotterdam

Rotterdam heeft net als vorig jaar tientallen vuurwerkvrije zones aangewezen. Het gaat hierbij om drukbezochte plaatsen in het centrum, verzorgingstehuizen, parken, dierenverblijven en de omgeving van de Erasmusbrug. Dat laatste verbod heeft te maken met het Nationale Vuurwerk dat ook in dat gebied wordt afgestoken. In de zones wordt nadrukkelijk gehandhaafd. Rotterdam wil dat vanaf de jaarwisseling 2019/2020 alleen nog vuurwerk wordt afgestoken in speciale vuurwerkzones. Buiten die zones wordt het verboden.

Amsterdam

Volgend jaar wil Amsterdam ook die stap zetten. Deze maand is onderzocht of er draagvlak is om de wijk IJburg in Amsterdam-Oost, waar zo'n 25.000 mensen wonen, in 2019 als eerste gebied in de hoofdstad vuurwerkvrij te maken. De resultaten hiervan komen na de jaarwisseling, aldus een woordvoerster van de gemeente.
In veel andere plaatsen zijn al vuurwerkvrije zones rond ziekenhuizen, dierenasiels, dierentuinen, kinderboerderijen en maneges.

Vogels

Ook vogels houden niet van het menselijke lawaai rond de jaarwisseling. Ze gaan bij duizenden de lucht in tijdens Oud en Nieuw. Met name watervogels reageren sterk op afgestoken vuurwerk. Ieder jaar wordt de verplaatsing van eenden en ganzen tijdens de jaarwisseling in kaart gebracht door een speciale weerradar in De Bilt . Deze meet sinds 2007 de aantallen watervogels die binnen een straal van 40 kilometer vanaf de radar in beweging komen.
Bron: ANP, Nature Today

Meer over:

vuurwerk
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.