NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Warmte uit compost

  _K7_6233.jpg

  Compost produceert warmte. Soms zelfs heel veel warmte. Binnen in een hoop broeiend compost kan het makkelijk warmer worden dan zeventig graden! Zou het niet mooi zijn als je die warmte kunt gebruiken!

  Peter Jan Brouwer en een groep vrienden/collega's ging op onderzoek in Duitsland. Daar is al de nodige ervaring opgedaan met zogenoemde 'Biomeilers': composthopen waaruit de warmte wordt opgevangen in slangen waar water doorheen loopt. 'Een Duits hotel liet ons zien dat ze per maand 500 euro stookkosten konden besparen door de warmte uit een grote berg broeiende houtsnippers op te vangen', vertelt Brouwer.

  Door middel van een workshop voor medewerkers van de Hortus Botanicus, van Dierentuin Artis en van het Amsterdamse bos, heeft de groep rond Brouwer een grote Biomeiler gebouwd bij de Abcoudense stadsboerderij Hartstocht. Na een paar dagen stond de thermometer daar al boven de zestig graden!

  De Biomeiler bestaat uit een berg houtsnippers, met daartussen enkele lagen van 250 meer tyleenslang, waar water doorheen loopt. Een composthoop van 8 meter doorsnede en 2,5 meter hoog, heeft naar schatting een capaciteit van 20 kWatt!

  Meer informatie over verwarmen met compost staat op de website van Brouwer.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media