Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Warmte uit compost

  •  
15-04-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1790 keer bekeken
  •  
_K7_6233.jpg
Compost produceert warmte. Soms zelfs heel veel warmte. Binnen in een hoop broeiend compost kan het makkelijk warmer worden dan zeventig graden! Zou het niet mooi zijn als je die warmte kunt gebruiken!
Peter Jan Brouwer en een groep vrienden/collega's ging op onderzoek in Duitsland. Daar is al de nodige ervaring opgedaan met zogenoemde 'Biomeilers': composthopen waaruit de warmte wordt opgevangen in slangen waar water doorheen loopt. 'Een Duits hotel liet ons zien dat ze per maand 500 euro stookkosten konden besparen door de warmte uit een grote berg broeiende houtsnippers op te vangen', vertelt Brouwer.
Door middel van een workshop voor medewerkers van de Hortus Botanicus, van Dierentuin Artis en van het Amsterdamse bos, heeft de groep rond Brouwer een grote Biomeiler gebouwd bij de Abcoudense stadsboerderij Hartstocht. Na een paar dagen stond de thermometer daar al boven de zestig graden!
De Biomeiler bestaat uit een berg houtsnippers, met daartussen enkele lagen van 250 meer tyleenslang, waar water doorheen loopt. Een composthoop van 8 meter doorsnede en 2,5 meter hoog, heeft naar schatting een capaciteit van 20 kWatt!
Meer informatie over verwarmen met compost staat op de website van Brouwer.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.