NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Washington eerste staat die composteren lichaam toestaat

  compost pixabay

  In de Verenigde Staten is Washington de eerste staat waar mensen ervoor kunnen kiezen om na hun dood gecomposteerd te worden. Een lichaam kan in een speciale container met onder meer planten, houtsnippers en stro binnen dertig dagen veranderen in compost. Dit zegt een bedrijf dat zich sterk heeft gemaakt voor de wet.

  Milieuvriendelijk

  Het composteren wordt als milieuvriendelijker alternatief gezien voor het traditionele cremeren en begraven. Na afloop kunnen nabestaanden de aarde gebruiken in bijvoorbeeld hun tuin. Katrina Spade, eigenaar van het bedrijf dat de containers ontwikkelde, zegt dat er met deze techniek minder uitstoot vrijkomt en schaars land kan er een andere bestemming door krijgen.

  Tests

  Toen Spade architectuur studeerde en onderzoek deed naar de uitvaartindustrie kwam ze op het idee. De techniek keek ze af van boeren die dit al doen bij vee. Vorig jaar werd er met zes lichamen succesvol getest bij de Washington State University. Deze zes mensen hadden zich vrijwillig aangemeld bij Spade als donor.

  De BBC meldt dat het in Zweden al legaal is om je lichaam na de dood te laten composteren.

  Bron: NOS

  Geplaatst in: Nieuws