NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Wat vind je op het strand?

  wind-schelpen
  Fotograaf: huubverbeek

  Met je blote voeten door het zoute water op zoek naar schelpen en ander zeeleven. Het ideale beeld van een zomerse dag aan het strand. Maar wat vind je allemaal op zo’n dag? Hoe heet dat diertje met een schelp op zn rug en die scheermesjes, zijn dat nou exoten? Met het verschijnen van de Basisgids strandvondsten gaat er een hele wereld open voor de strandbezoeker.

  Scheermesjes

  De scheermesjes die je op de Nederlandse stranden vindt zijn de Amerikaanse zwaardschedes. Een Amerikaanse exoot die in de jaren 70 met ballast meekwam uit de VS. Deze soort heeft de Nederlandse zwaardschedes bijna geheel verdrongen.

  Heremietkreeft

  Het diertje dat rondloopt op het strand met een slakkenhuis op z'n rug is de heremietkreeft. In Nederland komt zowel de grote als de kleine voor. Het onderscheid: bij de grote heremietkreeft is de rechter schaar groter dan de linker, bij de kleine heremietkreeft is het precies andersom, daar is de linker schaar het grootst.

  Paardenanemoon

  Naast het strand zijn ook plekken als pieren en andere plekken met hard substraat het bezoeken waard. Daar vind je anemonen, zoals de prachtige paardenanemoon. Of zie je de havenpissebed voorbij scharrelen.

  paardenannemoon

   

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media