Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

We gaan kantelen!

  •  
31-01-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
184 keer bekeken
  •  
Still-daniel.jpg
Volgens duurzaamheidsprofessor Jan Rotmans wordt het een belangrijk en misschien wel cruciaal jaar. De samenleving kantelt op dit moment naar een groene doe-het-zelfsamenleving, aldus de Rotterdamse hoogleraar transitiekunde. Maar dat gaat tergend langzaam. Of het lukt is afhankelijk van de zogenaamde ‘kantelaars’, een kritische, duurzame groep mensen. Om de ontwikkeling een handje te helpen en Nederland definitief te vergroenen gaat Rotmans dit jaar op kanteltoernee.
Jan Rotmans: ‘In 2014 zullen de spanningen toenemen tussen de ‘aanpassers’ en de ‘vernieuwers’. Dat zal steeds meer maatschappelijke onrust teweegbrengen. En hoe groter de onrust hoe verder we in de kantelfase geraken. Van transities uit het verleden weten we dat een kritische massa van ca. 20% van de bevolking nodig is om het systeem definitief en onomkeerbaar te laten kantelen. Dat betekent voor Nederland dat zo’n 2.5 miljoen volwassenen mee moeten kantelen om het omslagpunt te bereiken. Dat betekent pakweg een vertienvoudiging van het aantal Nederlanders dat betrokken is bij de kanteling.’
Volgens de hoogleraar heeft de financiële crisis het kantelen versneld. ‘Het is een zegen’. Daarbij is de ecologische crisis rondom grondstoffen, energie en klimaat die ons nog te wachten staat vele malen groter dan de huidige financiële crisis, aldus Rotmans.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.