NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Welk natuurboek wint de Jan Wolkers Prijs 2018?

  Jan_Wolkers_Siegfried_02.jpg
  Jan Wolkers Prijs - Bron Siegfried Woldhek

  Zondag 21 oktober zal de jury in het BNNVARA-radioprogramma Vroege Vogels op NPO Radio 1 de winnaar bekend maken vanuit het Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. Speciaal voor Vroege Vogels is het museum in haar collectie gedoken om voorwerpen te vinden die aansluiten bij de genomineerde boeken en die iets vertellen over de geschiedenis van de wetenschap. Van de microscoop van Antoni van Leeuwenhoek, de meeuw van Tinbergen tot de kweekburger.

  Vijf Nederlandse natuurboeken zijn nog in de race voor de Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek. De shortlist is bekend gemaakt op 16 september en bestaat uit de volgende boeken. 

  Shortlist Jan Wolkers Prijs 2018 (in alfabetische volgorde):

  Binnenstebinnen - Jan Paul Schutten en Arie van ’t Riet - Uitgeverij Gottmer.

   

  Darwin in de stad - Menno Schilthuizen - Uitgeverij Atlas Contact.

  De Meerkoet - Remco Daalder - Uitgeverij Atlas Contact.

  Rotgrond bestaat niet - Gerbrand Bakker - Uitgeverij Cossee.

  Wieren - Miek Zwamborn - Uitgeverij van Oorschot.

  De jury spreekt van een uitzonderlijk goed jaar voor de natuurboeken, mede te danken aan het thema van de Boekenweek 2018. Daardoor werden naast non-fictie ook romans en poëzie ingezonden voor de prijs. ‘Het voordeel was een zeer rijke oogst, het nadeel voor de jury is dat er veel moois buiten de boot moest vallen. We hadden met gemak een shortlist van wel tien boeken kunnen maken. Maar dat is luxeleed. Met deze shortlist hebben we het neusje van de zalm te pakken in de Nederlandse natuurschrijverij’, aldus de jury.


  De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De prijs wordt dit jaar voor de zesde keer uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening van de winnaar, gemaakt door Siegfried Woldhek. De jury bestaat uit Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Daniel Gulpers (Vroege Vogels).

  Eerdere winnaars van de prijs zijn: Dik van der Meulen - De kinderen van de nacht (2017), Albert Beintema - De grutto (2016), Louis Schoonhoven e.a. - Niet zonder elkaar (2015), Remco Daalder - De gierzwaluw (2014) en Simon van der Geest – Spinder (2013).

   

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media