Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Welke rood-zwarte vogel zie ik?

  •  
28-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
9557 keer bekeken
  •  
rood zwarte vogels

© V.l.n.r: roodborsttapuit, zwarte roodstaart, gekraagde roodstaart

Je ziet een vogel vliegen met een rode, zwarte en bruine kleur, maar je kunt nèt niet op de naam komen. Is het de gekraagde roodstaart, roodborsttapuit of zwarte roodstaart? Het kan soms knap lastig zijn de verschillen tussen deze drie te onthouden.
Deze vogels behoren alledrie tot dezelfde onderfamilie, namelijk tapuiten. Maar je kunt zien dat de gekraagde roodstaart en de zwarte roodstaart nog het meest op elkaar lijken. Dat komt omdat die twee weer bij hetzelfde geslacht horen, namelijk de roodstaarten.

Ezelsbruggetje

Wat kan helpen, is goed te kijken naar de namen van de vogels.
  • De geKRAAGde roodstaart heeft een rode buik tot aan zijn KRAAG.
  • De zwarte roodSTAART heeft echt alleen maar een rode STAART.
  • De roodborsttapuit heeft als enige een wit nekje.
Weet jij nog een handig ezelsbruggetje bij deze vogel? Laat het hieronder weten in een reactie!
In de onderstaande afbeelding hebben we de verschillen bij elkaar gezet. De mannetjes zijn het makkelijkst te herkennen. De vrouwtjes, daarentegen, een stuk lastiger.
rode vogels weetje

Let op de biotoop

Ook een belangrijke tip om erachter te komen welke vogel je ziet, is om te bedenken in welke omgeving je je begeeft. Als je in een nieuwbouwwoonwijk loopt en je ziet een van deze vogels, dan is het waarschijnlijk de zwarte roodstaart, die houdt van stedelijk gebied met weinig begroeiing. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de roodborsttapuit, die zal niet zo snel in zo'n omgeving voorkomen. Maar ben je in de natuur, in een open gebied en zie je in een top van een struik een rood-zwart vogeltje zingen? Dan is het waarschijnlijk wel de roodborsttapuit.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.