NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Welke snip zie ik?

  snippen welke

  Je ziet een kleine, ronde, bruine vogel die laag op de grond naar eten zoekt. Is het de watersnip, houtsnip of toch het bokje? In het veld zijn de snippen goed gecamoufleerd waardoor je ze lastig ziet. Ook lijken ze erg op elkaar.

  Kort achter elkaar kregen wij filmpjes binnen van de verschillende snippen. Dit biedt een mooie kans om de verschillen te laten zien.

  1. Houtsnip - Scolopax rusticola

  Gefilmd door Lidi de Boer.

  Deze vogel is vooral te vinden in bossen. Het liefst een bos met open plekken en hier en daar een natte bodem. Ze zitten ook weleens in dichte struwelen of in tuinen. De houtsnip is groter dan de watersnip en het bokje. Dwars op zijn kop staan brede, horizontale strepen.

  2. Watersnip - Gallinago gallinago

  Gefilmd door Martin in de Wal.

  De watersnip vind je in nat, kruidenrijk grasland, veen of gemaaid rietland. In tegenstelling tot de houtsnip staat de watersnip op de Rode Lijst. Kenmerkend aan deze vogel zijn de ritmische bewegingen tijdens het zoeken naar eten. Ook heeft hij op zijn kop strepen die van voor naar achteren lopen. Een ezelsbruggetje: als de watersnip in het water zou duiken, zijn de kopstrepen ‘gestroomlijnd’. Dit in tegenstelling tot de houtsnip waarbij de strepen dwars op de kop staan.

  3. Bokje - Lymnocryptes minimus

  Gefilmd door Ruurd Jelle van der Leij.

  Het patroon op de kop van het bokje lijkt sterk op die van de watersnip. De kopstrepen lopen ook van voor naar achteren en de vogel kan ook ritmisch bewegen. Het grote verschil is dat het bokje een stuk kleiner is. De watersnip is zo’n 26 cm en het bokje zo’n 18 cm waarbij hij ook nog een veel kortere snavel heeft. Daarnaast heeft het bokje een lichtbruine streep op de flanken.

  Hieronder zie de duidelijkste verschillen in een afbeelding.

  Geplaatst in: Weetjes