NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Wie maakt dat geluid in m'n schuur?

  schuurdeur

  Toen Marijke de Boer haar schuurdeur opende hoorde ze een vreemd geluid. Vanuit de donkere ruimte klonk een hoog gesjirp. Zijn het vleermuizen? jonge vogels of toch wat anders?......

  Van voedsel tot exoot

  Het geluid komt van een bijzonder dier in Nederland. Het is namelijk een huiskrekel. Deze soort komt van nature voor in het warme Zuid-Azië. De soort is in Nederland terechtgekomen doordat hij in heel Nederland wordt ingevoerd als voedsel voor in gevangenschap gehouden dieren.

  De huiskrekel.

  Warme & donkere plekjes

  In Nederland komen deze alleseters veelal voor in de glastuinbouw. Maar ook in bakkerijen, restaurants, kantoorgebouwen en andere centraal verwarmde gebouwen. Hier houden ze zich vooral ‘s winters schuil, omdat ze afhankelijk zijn van warmte om te kunnen overleven. In warme zomermaanden verblijven ze ook buiten in hoge begroeiing en op vuilstortplaatsen.

  Huiskrekels zijn voelen zich het meest op het gemak in het donker en houden zich dan ook schuil in naden en kieren. In combinatie met hun voorkeur voor warmte maakt dat de beestjes vaak zitten plekken als; ovens, koelkasten, geisers, boilers en doorvoeropeningen van warm waterleidingen. Waar de mannetjes hun vrolijk getjirp luidkeels laten schallen.

  De donkere en warme schuur is van Marijke de Boer is dus een ideaal plekje voor de huiskrekel.

  Geplaatst in: Weetjes