NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • WILD, bonte families van de Veluwe

  WILD, bonte families op de Veluwe
  Bron: WILD, bonte families op de Veluwe - Luc Enting

  Vanaf 1 februari 2018 draait de film ‘WILD, bonte families op de Veluwe’ in bioscopen in Nederland. Het is de eerste bioscoopfilm van Luc Enting. Hij bracht ruim 2 jaar lang vele uren in tentjes en hutjes de Veluwe door om de schuwe dieren op hun allermooist in beeld te brengen.

  Wild in de knel

  Luc Enting beschouwt de Veluwe als zijn achtertuin, hij loopt er al 30 jaar rond. De laatste jaren ziet hij het gebied in de verdrukking komen. Er zijn steeds minder gebieden waar wild ongestoord zichzelf kan zijn en de gebieden die er zijn, worden steeds minder gerespecteerd. In zijn film wil hij laten zien hoe belangrijk het is dat wild de ruimte krijgt.

  Familieleven

  Hij volgt 2,5 jaar lang drie families: die van een vos, een wild zwijn en een edelhert. Op die manier worden de dieren echte karakters die je leert kennen. Ook Luc werd met al zijn ervaring verrast door dingen die hij nu weer tegenkwam: de verbazing in de ogen van een spitzer; een jonge vos die het ouderlijk huis niet wil verlaten; het respect dat de rotte heeft voor een oude zeug.

  Geen film zonder geluid

  Wat veel mensen niet weten: WILD begon als stomme film. Het is aan natuurgeluidspecialist Henk Meeuwsen te zorgen voor het geluid. Een gealarmeerde kievit? Jonge zwarte spechten? Ravottende vosjes? Wat het beeld ook is, Henk zorgt voor het geluid. Hoe hij dat doet, vertelt hij bij Vroege Vogels.

  Natuurquiz

  Herken jij de verschillende geluiden van de Veluwe? Speel de quiz!
  De geluiden zijn van Henk Meeuwse uit de film WILD

  Resultaat

  Het resultaat is een inkijkje in het leven van de dieren op de Veluwe: als je hem gezien hebt kijk je nooit meer op dezelfde manier naar een vos, een zwijn of een edelhert. En dat draagt er, hoopt Luc, toe bij dat het wild de ruimte krijgt die het nodig heeft.

  Lees meer over de film 'WILD, bonte families op de Veluwe'

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media