Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke dinsdag om 19.20 uur op NPO2

 • Wilde bijen in de zomer

  Pluimvoetbij mannetje
  Mannetje pluimvoetbij. Fotograaf: will

  Wormkruidbij, pluimvoetbij en grote bladsnijder. Wilde bijen hebben de prachtigste namen. In Nederland vliegen zo'n 275 soorten wilde bijen rond. Het valt niet mee om al deze verschillende soorten uit elkaar te houden. 

  Zomerse bijen

  De eerste Veldgids bijen voor Nederland en Vlaanderen biedt uitkomst. In deze gids staan alle soorten beschreven en zijn duidelijke foto's toegevoegd. Om een beginnetje te maken met deze 275 soorten, hebben we in deze fotoserie de wilde bijen die in de zomer veel te zien zijn op een rijtje gezet. 

  Grote wolbij

  De grote wolbij kan indrukwekkend groot worden. Overal waar vlinder- en lipbloemen met behaarde bladeren groeien is de grote wolbij te vinden, meestal zijn dit vooral tuinen en parken. 

  Grote wolbij. Fotograaf: henk1949

  Akkerhommel

  De meest algemene soort van de oranjebruine hommels is de akkerhommel. De akkerhommel heeft niet echt een voorkeur voor een biotoop en is vrijwel overal terug te vinden.

  Akkerhommel. Fotograaf: TheoTerwiel

  Steenhommel

  De steenhommel is te herkennen aan zijn zwart behaarde lichaam met oranje 'kontje'. Ook deze hommels zijn op allerlei planten terug te vinden.

  Steenhommel. Fotograaf: daksaya

  Pluimvoetbij

  De vrouwtjes van de pluimvoetbij zijn te herkennen aan de grote oranje pluimen aan de achterpoten. De mannetjes hebben grote lange haren aan de achterpoten, maar missen deze echte  'pluimvoeten'. De pluimvoetbij is te vinden in de buurt van zandgronden.

  Mannetjes pluimvoetbij. Fotograaf: SjanivanOphemert

  Grasbij

  De tweede generatie van de grasbij vliegt in de zomermaanden. De bijen hebben haren op het gezicht. Ze zijn vaak te vinden op bloemen uit de composietenfamilie.

  Grasbij. Fotograaf: ikjelle

  Gewone maskerbij

  Vrouwtjes hebben een combinatie van driehoekige gezichtsvlekken, waar mannetjes makkelijker herkenbaar zijn aan een grote 'masker'-tekening op de kop. De gewone maskerbij vliegt op allerlei bloemen en planten, en is vaak in tuinen en parken te zien.

  Gewone maskerbij. Fotograaf: steenuil1

  Tronkenbij

  De tronkenbij is een kleine donkere bij, die nestelt in gangetjes in hout of in bijenhotels. De bij komt niet voor in de kop van Noord-Holland en in nieuwe polders. 

  Tronkenbij. Fotograaf: daksaya

  Slobkousbij

  Overal waar de wederik bloeit, is de slobkousbij te vinden. Op de grote wederik vinden de bijen voedsel voor de larven, en de mannetjes gebruiken de plant ook als slaapplaats.

  Slobkousbij. Fotograaf: ikjelle

  Grote bladsnijder

  De grote bladsnijder is een breed gebouwde en grote bij. De bijen zijn flink behaard. Deze bijen zijn veel in tuinen en parken te vinden.

  Grote bladsnijder. Fotograaf: TheoTerwiel

  Wormkruidbij

  Opvallend aan de wormkruidbij is de harige rugplaat. De bij is overal te vinden waar wormkruid groeit. 

  Wormkruidbij. Fotograaf: daksaya

  Wil je nog meer weten over wilde bijen? Vroege Vogels ging met de nieuwe Veldgids bijen op zoek naar wilde bijen. Beluister hier de reportage.

  Geplaatst in: Fotoserie

Meer in Fotoserie