NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Wilde bijen in Rotterdamse haven

  Heideviltbij
  De heideviltbij in het Rotterdamse havengebied. Foto: Niels Godijn

  Het gaat redelijk goed met wilde bijen in het havengebied van Rotterdam, in tegenstelling tot wilde bijen in de rest van Nederland. In de haven worden zelfs bijzondere bijensoorten aangetroffen. 

  Havengebied

  Het havengebied is natuurlijk een plek voor van grote bedrijventerreinen maar daar tussenin zijn talloze wegbermen en groenzones te vinden. En deze gebieden beschikken over een indrukwekkende diversiteit aan planten en dieren, voornamelijk soorten die je verwacht in duingebieden. Zo bleek na inventarisatie van Bureau Stadsnatuur Rotterdam. 

  Linde Slikboer van EIS Kenniscentrum op zoek naar wilde bijen in het droge duinlandschap in de Rotterdamse haven. Foto: Jesper Buursink

  Wilde bijen

  De uitbundige vegetatie van de gebieden tussen de bedrijventerreinen heeft een grote aantrekkingskracht op insecten. EIS Kenniscentrum voert dit jaar een inventarisatie uit van de wilde bijen in dit havengebied. En na de eerste tellingen blijken er al 60 verschillende bijensoorten aangetroffen waardoor zeer bijzondere soorten, zoals het geeltipje en de kleine heideviltbij. 

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio