NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

  • Wilde wallaby's in Nederland

    Wallabies
    Wallabies bij Ooststellingwerf, fotograaf: Willem de Vries

    Wie wilde kangoeroes wil zien hoeft niet naar Australië af te reizen, want ze zitten gewoon in Nederland. Het gaat hierbij wel om het kleine broertje van de kangoeroe, de wallaby. Al jaren komen er sporadisch meldingen binnen van wallabies, echter hebben veel mensen ze nog nooit gezien. 

    Bang voor honden

    Tot dusver blijft het nog vooral bij sporadische waarnemingen van dieren die ontsnapt zijn. De soort wordt zo weinig gezien omdat wallaby's voornamelijk schemer en nachtactief zijn. Ook zijn ze bang voor honden, dit komt omdat hun natuurlijke vijand in Australië de dingo is. Hierdoor blijven zij ver weg bij wandelaars met honden. Overdag biedt het Nederlandse landschap genoeg beschutting voor wallaby's om zich schuil te houden. Dit jaar zijn er drie wallaby's doorgegeven op de site waarnemingen.nl. Alle waarnemingen komen uit de regio Strijen en Numansdorp onder Rotterdam. 

    Sprong van negen meter

    De wallaby is net als de kangoeroe een buidelsoort. De baby van een wallaby, in Australië ook wel Joey genoemd, wordt “te vroeg” geboren. Direct na de bevalling moet de Joey over de buik van de moeder kruipen en zijn weg vinden naar de buidel. Dit is een erg zware taak want de jonge wallaby is in feite een blinde, kale foetus van slechts een paar centimeters groot. Eenmaal in de buidel zuigt hij zich vast aan een van de 4 tepels en blijft daar bijna 200 dagen. Al die tijd moet hij al zijn behoeftes in de buidel kwijt. De moeder houdt de boel schoon door de buidel schoon te likken. Ook heeft de buidel zijn eigen microflora en komen er bepaalde stoffen vrij uit klieren. Hiermee wordt voorkomen dat schimmels en ongewenste bacteriën zich ontwikkelen in de vochtige buidel. 

    Over het algemeen zijn kangoeroe's groter dan wallaby's, echter is de grens redelijk vaag. De soort die in Nederland in het wild voorkomt is de bennetwallaby. De soort heeft een grijsbruine vacht, wordt 70 tot 105 centimeter lang en heeft een staart van 60 tot 70 centimeter. Alhoewel hij een stuk kleiner is dan de gemiddelde kangoeroe, kan hij toch sprongen van negen meter maken. Wallaby's kunnen zich in Nederland prima redden. Het klimaat in Nederland is namelijk vergelijkbaar met het klimaat in de gematigde streken van Australië waar de soort origineel voorkomt. 

    Toekomst van de Nederlandse wallaby 

    In 2010 werd gemeld dat in Friesland de soort zich leek voort te planten. Er was een wilde groep wallaby's gespot met een jong.  Dit zou kunnen betekenen dat de wallaby zich in Nederland vestigt als voortplantende soort. Of de wallaby permanent in Nederland gaat voortplanten is tot nu toe niet bekend. De tijd zal uitwijzen of deze exoot zich laat verleiden door het Nederlandse landschap en onze natuur komt verrijken. 

    Geplaatst in: Weetjes