Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Windmolens veroorzaken 50.000 vogelslachtoffers'

  •  
05-07-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
123 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_61950.jpg
De circa 1700 windmolens in Nederland veroorzaken per jaar ongeveer 50.000 slachtoffers onder vogels. Grote, moderne windmolens maken nauwelijks meer vogelslachtoffers dan de oudere, kleinere modellen. Dat blijkt uit onderzoek, dat is verricht in opdracht van energiebedrijf Nuon in samenwerking met Vogelbescherming.
Het onderzoek logenstraft een tot op heden gehanteerd rekenmodel, lieten Nuon en Vogelbescherming dinsdag weten. Dat voorspelde voor moderne windmolens, waarvan de wieken groter zijn en sneller draaien, veel meer vogelslachtoffers dan voor 'oude' windmolens.
Uit veldonderzoek bij drie moderne windmolenparken van Nuon blijkt nu dat er gemiddeld per windmolen per jaar ongeveer 28 vogels omkomen. Dat is ruim drie keer minder dan werd aangenomen.
Dat betekent voor de 1700 windmolens in Nederland samen ongeveer 50.000 vogelslachtoffers per jaar, aldus Nuon en Vogelbescherming. Zij wijzen er in dat verband op dat er alleen door het wegverkeer in Nederland jaarlijks naar schatting twee miljoen vogels sneuvelen.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.