Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wolf gesignaleerd op de Veluwe

  •  
20-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Wolf

© Bron: Pixabay

Op de Veluwe is een wolf gezien. Op basis van foto's hebben experts van Wolven in Nederland en het Lupus Institut in Duitsland bevestigd dat het om een wolf gaat.

Verschillende plekken

"Het dier is afgelopen week op verschillende plekken op de Veluwe en door verschillende mensen gezien, van 't Harde tot aan Arnhem", zegt Maurice La Haye van de Zoogdiervereniging. De precieze plek wordt niet gegeven, om een toeloop van mensen te voorkomen. "De wolf is gebaat bij rust", zegt Everdien Gunsing van de provincie Gelderland. Waarschijnlijk is het roofdier afkomstig uit Duitsland.
"Ik vrees dat-ie hier niet lang is. Vaak zijn wolven op zoek naar een partner. En die is er in Nederland niet", vertelt wolvenexpert Leo Linnartz op Radio Gelderland. Aankomende zondag vertelt Linnartz in Vroege Vogels Radio meer over deze wolf in Nederland.

Toppredator

Natuurmonumenten noemt de komst van het roofdier goed nieuws. "Als de wolf terugkeert, laat dat zien dat er in ons drukke land nog plekken zijn voor een toppredator als de wolf: grote robuuste natuurgebieden waar ruimte is voor natuurlijke processen. De wolf maakt de Nederlandse natuur diverser en spannender."

Schapen en geiten

Wolven voeden zich met wilde zwijnen en reeën, maar kunnen in sommige gevallen ook schapen en geiten vangen en opeten. Boeren in de omgeving worden gemaand hun vee goed in te rasteren, eventueel met een hek van schrikdraad. De provincie Gelderland geeft op de website informatie over hoe om te gaan met de wolf en wat je moet doen als je schade van het dier ondervindt. 
In september was er ook een wolf in Nederland. Die bleek toen twee schapen te hebben doodgebeten in Groningen en daarna weer naar Duitsland te zijn vertrokken.
Bron: ANP

Meer over:

veluwe, wolf
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.