NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Zakgids voor zaklampvissen

  18jul2014_foto Sijmen Groot_1 kopie
  Fotograaf: Sijmen Groot

  Zaklampvissen is geen soortnaam voor vissen maar een werkwoord. Het is een succesvolle methode om vissen in kaart te brengen zonder het water in te hoeven. De net uitgekomen Zakgids geeft uitleg hoe je dat doet... Handige tekeningen laten de vis schuin van boven zien in plaats van opzij. 

  Zaklampvissen is een nog redelijk nieuwe maar zeer succesvolle vissenmonitoringsmethode waarbij vissen vanaf kademuren en oevers in een bundel zaklamplicht worden ‘gevangen’, gedetermineerd en geteld. De monitoringsmethode ‘zaklampvissen’ heeft sinds zich 2013 bewezen als de meest succesvolle vissenmonitoringsmethode in binnenstedelijk water.

  Vissen inventariseren 

  Auteur en bedenker is Aaf Verkade, verbonden aan het project ‘Onder water in Leiden’. Dat begint een ingeburgerd begrip te worden. De grachten worden sinds een aantal jaren samen met een grote groep vrijwilligers schoon gehouden en geïnventariseerd op aanwezig dierenleven. Als bewoners een residente vis voor hun deur hebben, wiens kleurpatroon en littekens ze kunnen inkleuren om zo het dier terug te herkennen, is de ervaring dat ze er structureel voor zorgen dat de leefomgeving van deze vis veel schoner wordt en blijft. 

  Woensdag wordt de Zakgds voor het Zaklampvissen gepresenteerd in buurthuis de Meelbox in Leiden. Onder water in Leiden organiseert in dit kader gratis zaklampvisexcursies, i.s.m. o.a. stichting RAVON (Reptielen, Amfibieën en Vissenonderzoek).

   

   

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media