Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeldzame rupsen wolfsmelkpijlstaart in Millingerwaard

  •  
25-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
207 keer bekeken
  •  
Wolfsmelkpijlstaart

© Wolfsmelkpijlstaart - Fotograaf: Paulcools

Rupsen van de zeldzame nachtvlinder wolfsmelkpijlstaart zijn gevonden in de Millingerwaard in het hart van de Gelderse Poort. Dit gebied is een van de betere plekken in Nederland om de nachtvlinder te zien, maar het is al zo'n 20 jaar geleden dat er rupsen zijn gevonden.

Opvallend uiterlijk

De wolfsmelkpijlstaart is een dagactieve nachtvlinder die de afgelopen eeuw steeds zeldzamer is geworden. De rupsen vallen op door hun bijzondere uiterlijk: ze zijn tot acht centimeter groot en hebben zwart met rode en gele stippen. De rupsen zijn ontdekt tijdens de opnames voor het natuurprogramma BuitenGewoon van Omroep Gelderland.
Wolfsmelkpijlstaart in de Millingerwaard (film: Twan Teunissen/ARK Natuurontwikkeling)

Cipreswolfsmelk

In de Millingerwaard groeit er volop cipreswolfsmelk, de belangrijkste waardplant voor de rupsen. De planten groeien vooral op de oevers van de Waal. Cipreswolfsmelk komt voor in het rivierengebied en lokaal in de duinen, elders is het zeldzaam.
Bron: Thijmen van Heerde-Staatsbosbeheer, Twan Teunissen-ARK Natuurontwikkeling, Nature Today
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.