NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Zeldzame winterkorrelhoed gevonden

  vv_newsimg_161478.jpg

  Persbericht Vroege Vogels

  Nieuwe paddestoel ontdekt

  Hilversum, 29 januari - In kasteelpark Nijenrode in Breukelen is onlangs de winterkorrelhoed –officiele naam Cystoderma simulatum- gevonden.  De paddenstoel is zeer zeldzaam en werd tot nu toe alleen gevonden in Engeland, Duitsland en op Elba. Bijzonder is dat deze korrelhoed groeit op hout en vorstbestendig is. Dat meldden Peter Jan Keizer en Gert Immerzeel van de Nederlandse Mycologische Vereniging zondag in het VARA-radioprogramma Vroege Vogels.

  De paddenstoel is oranjekleurig tot roodbruin en grof radiair gerimpeld. De hoedrand blijft lang ingerold en is behangen met grove okerkleurige vlokken, waar de steel ook mee vol zit vanaf een vlokkige ringzone.
  Het bosje waar de soort is gevonden is zeer vochtig, 15 jaar geleden vrijwel volledig verdronken en daarna ingestort, waardoor het letterlijk vol ligt met sterk vergane en bemoste stammen van es, eik en paardenkastanje.

  De kasteeltuin van Nijenrode blijkt een toplokatie voor paddenstoelen. Al eerder werd er de zeldzame inktzwamsoort Coprinus strossmayeri gevonden. Mogelijk heeft deze rijkdom aan paddestoelen te maken met het van oudsher gunstige beheer, maar ook de aanwezigheid van veel oude bomen en de bodem van rivierklei en onderliggend veen spelen een rol.

  Een reportage over de winterkorrelhoed, met Peter Jan Keizer en Gert Immerzeel is terug te horen via Real Audio. Luister naar de uitzending >>

  Meer informatie is ook te vinden op de website van de Nederlandse Mycologische Vereniging: www.paddestoelenkartering.nl  onder de rubriek bijzondere waarnemingen.

  Bron: Vroege Vogels

  Geplaatst in: Nieuws