NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Zelf Geschoten: de eekhoorn

  Eekhoorn_door_J.werther.jpg
  Eekhoorn in nestkast door J.werther

  Van spelende bunzingen tot een wesp die een vlieg verorbert: Dat en meer deze week in Zelf Geschoten.

  Eekhoorntjes wonen in een holletje in de boom. Tenminste, dat denken de meeste mensen, maar dit klopt niet helemaal. Eekhoorns wonen namelijk in een nest! Soms bouwen ze die inderdaad in een boomholletje of in een nestkast voor vogels, maar veel vaker nog bouwen ze die gewoon zo in een boom.

  In de winter kun je deze nesten goed zien zitten in de kale bomen. De eekhoornnesten zijn van vogelnesten te onderscheiden doordat ze heel stevig, dik en rond zijn met een diameter tot 50 centimeter. Je moet je hoofd trouwens wel in je nek leggen, want lager dan zes meter boven de grond worden ze niet gebouwd. 

  Met twijgen en bladeren wordt de nestbol gewoven, soms op de basis van een oud eekhoorn- of vogelnest. Aan de onderkant komt de ingang. De binnenkant wordt bekleed met gras, bladeren, veren en andere zachte warme dingen, bijvoorbeeld met hondenhaar zoals in het filmpje in Zelf Geschoten deze week.

  De bouw en binnenbekleding maakt het nest lekker warm. Zo warm zelfs dat eekhoorns niet in winterslaap (hoeven te) gaan. Ze doen het gewoon rustiger aan en komen alleen nog naar buiten om een hapje te eten.

  Geplaatst in: Fragment TV

Media