Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zelf Geschoten: Goede opruimer

  •  
04-09-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
De gewone steurgarnaal, ook wel ‘ Palaemon elegans ’, is een echte alleseter. Wormpjes en zeewier staan standaard op het menu. “De steurgarnaal is ook een hele goede opruimer. Hij eet vaak resten van dode dieren”, zegt bioloog Hans Adema van Naturalis. 
Het nuttige diertje detecteert zijn prooi door middel van zijn ogen op beweegbare steeltjes en zijn lange voelsprieten. Eenmaal z’n prooi gevonden, prikt hij zijn voedsel met zijn scharen op de voorste twee pootparen en brengt dit naar zijn bek. 
De steurgarnaal is, net als bijna alle andere garnalensoorten, doorzichtig. Ook zie je kleurvlekjes op z’n rug. “Vermoedelijk zorgt dit ervoor dat de garnaal niet goed te vinden is door predatoren, zoals vissen, vogels en collega kreeftachtigen”, zegt de bioloog. 
Mannetjes en vrouwtjes steurgarnalen zijn te herkennen aan de pootjes op het achterlijf. “Een vrouwtje heeft veel zachte pootjes op het achterlijf, waar ze haar eitjes op kleeft. Deze harige pootjes  zijn er alleen in het voortplantingsseizoen. Een mannetje heeft twee harde pootjes op het achterlijf, die hij gebruikt tijdens de paring”, vertelt Adema.  
In deze aflevering van Zelf Geschoten stort een steurgarnaal zich op een dode zeepok.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.