Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zit er gif in katjes?

  •  
05-04-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
Neonicotinen zijn bestrijdingsmiddelen die langzaam afbreken. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht willen graag weten of dat gif onbedoeld ook in wilde planten terecht komt, zoals wilgenkatjes.
De neonicotinen, zoals het gif imidacloprid, zitten in de beklaagdenbank rond de mysterieuze bijensterfte. Recent onderzoek laat zien dat ook hele lage concentraties van het gif bijen en hommels kunnen aantasten.
Als de bijen uit hun winterrust ontwaken, zijn wilgenkatjes een belangrijke bron van stuifmeel. Vandaar dat de onderzoekers speciaal willen weten of het hardnekkige gif zich ook ophoopt in wilgen.
Het onderzoek is een samenwerking tussen de werkgroep 'Systemische pesticiden' van IUCN en de Universiteit Utrecht, en wordt gefinancierd door de Triodos Foundation . Studenten milieukunde doen als vrijwilligers ook het veldwerk onder leiding van (op de foto) onderzoekers Dominique Noome en Jeroen van der Sluijs.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.