NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Zo help je vogels de hitte door

  specht_14.jpg
  Grote bonte specht heeft dorst. Fotograaf: maydana

  Niet alleen wij, mensen, hebben het soms moeilijk met deze zomerhitte, maar de dieren, zoals vogels, natuurlijk ook. Met een paar simpele tips kun je de vogels in je tuin helpen de hitte door te komen.

  Vogels die in het wild leven, kunnen prima tegen de hitte. Maar op sommige plekken zijn de omstandigheden minder natuurlijk waardoor de hulp van mensen welkom is. Zo kan het in steden veel warmer worden dan daarbuiten.

  Water

  Help de vogels door een schaal met water neer te zetten. Ververs het water dagelijks. Zo kunnen de vogels lekker drinken en badderen. Zet de waterbak op een veilige plek zodat bijvoorbeeld katten er niet bij kunnen.

  Schaduw

  Ook kun je helpen door schaduw te maken voor de nestkasten in je tuin. Een nestkast die in de volle zon hangt, is geen goed nieuws voor de jongen die er nog in kunnen zitten. De extreme hitte kan ze fataal worden.

  Door bijvoorbeeld een paraplu of laken boven de kast te hangen, maak je schaduw. Doe dit wel snel en voorzichtig zodat de vogels niet te veel worden verstoord. Hang de nestkast ook niet opeens op een andere plek.

  Meelwormen

  Verder kun je de vogels helpen door ze bij te voeren met meelwormen. Die bevatten gezonde eiwitten net als de andere insecten die vogels eten. Ouders van jonge vogels hoeven dan minder hard te werken om insecten te zoeken voor hun kroost.

  Oververhitte vogels

  Wanneer een vogel het warm heeft, zit hij vaak met gespreide veren en open snavel te hijgen op de grond. Zo probeert hij via zijn tong en bek vocht te verdampen. Wanneer de vogel er lusteloos uit ziet, kan het zijn dat hij oververhit is.

  Maar een vogel in deze houding hoeft niet per se oververhit te zijn. Soms zitten vogels met hun gespreide vleugels vol in de zon om parasieten kwijt te raken. Vliegt hij weg zodra je in de buurt komt? Dan is hij niet oververhit en lusteloos.

  Merel met gespreide vleugels, Fotograaf: JohanScholtens

  Bron: Vogelbescherming

  Geplaatst in: Weetjes