NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Zomeractie: Bomen voor Koeien gaat door

  koeien ikjelle
  Fotograaf: ikjelle

  De campagne ‘Bomen voor Koeien’ gaat door! Ook deze zomer was het enkele weken erg warm, waarbij de temperatuur opliep tot 40 graden. Dit bracht bij veel dieren hittestress, zoals bij koeien die zonder schaduwplekken in de wei moeten staan.

  Bescherming voor vee

  Vroeger stonden in weilanden nog bosjes, grote bomen en heggen. Maar tegenwoordig staat veel vee op grote grasvlaktes, begrensd door sloten of prikkeldraad. Dieren zoals koeien, schapen en paarden staan in de wei zonder bescherming tegen zon (of striemende regen).

  Zomeractie

  Daarom is er dit keer de ‘Zomeractie Bomen voor Koeien’. Het doel: een kleurrijk en diervriendelijk landschap, met luwteplaatsen, schaduwbomen, heggen, poelen en ecologisch beheerde slootranden. Iedereen kan certificaten kopen waarmee bomen aangekocht en gepland kunnen worden. Hoe werkt het?

  • Elk certificaat kost € 10,= en is goed voor de aanplant van één boom
  • Doe je mee? Stuur een mail naar info@bomenvoorkoeien.nl
  • Schrijf in de mail hoeveel certificaten je wilt kopen
  • Je ontvangt een bevestiging en een factuur

   

  Campagne Bomen voor Koeien

  De campagne, opgezet door Stichting wAarde, Vroege Vogels en LandschappenNL, begon al in 2000 om te zorgen dat koeien in de wei meer schaduw krijgen. In 10 jaar tijd zijn er toen 100.000 bomen aangeplant en daarna stopte de actie. Tijdens de hete zomer van 2018 werd de actie weer relevant. Uiteindelijk werden er later die winter meer dan 7.000 boompjes geplant, op in totaal 36 verschillende boerderijen, verspreid over heel Nederland.

  Geplaatst in: Nieuws