Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zomeractie: Bomen voor Koeien gaat door

  •  
19-08-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
koeien ikjelle

© Fotograaf: ikjelle

De campagne ‘Bomen voor Koeien’ gaat door! Ook deze zomer was het enkele weken erg warm, waarbij de temperatuur opliep tot 40 graden. Dit bracht bij veel dieren hittestress , zoals bij koeien die zonder schaduwplekken in de wei moeten staan.

Bescherming voor vee

Vroeger stonden in weilanden nog bosjes, grote bomen en heggen. Maar tegenwoordig staat veel vee op grote grasvlaktes, begrensd door sloten of prikkeldraad. Dieren zoals koeien, schapen en paarden staan in de wei zonder bescherming tegen zon (of striemende regen).

Zomeractie

Daarom is er dit keer de ‘Zomeractie Bomen voor Koeien’. Het doel: een kleurrijk en diervriendelijk landschap, met luwteplaatsen, schaduwbomen, heggen, poelen en ecologisch beheerde slootranden. Iedereen kan certificaten kopen waarmee bomen aangekocht en gepland kunnen worden. Hoe werkt het?
  • Elk certificaat kost € 10,= en is goed voor de aanplant van één boom
  • Doe je mee? Stuur een mail naar info@bomenvoorkoeien.nl
  • Schrijf in de mail hoeveel certificaten je wilt kopen
  • Je ontvangt een bevestiging en een factuur

Campagne Bomen voor Koeien

De campagne, opgezet door Stichting wAarde, Vroege Vogels en LandschappenNL, begon al in 2000 om te zorgen dat koeien in de wei meer schaduw krijgen. In 10 jaar tijd zijn er toen 100.000 bomen aangeplant en daarna stopte de actie. Tijdens de hete zomer van 2018 werd de actie weer relevant. Uiteindelijk werden er later die winter meer dan 7.000 boompjes geplant, op in totaal 36 verschillende boerderijen, verspreid over heel Nederland.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.