Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zonneparken: run op landbouwgrond

  •  
23-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
202 keer bekeken
  •  
zonnepanelen_27.jpg
Om de energiedoelen van het laatste klimaatakkoord te halen kent de overheid miljarden euro’s subsidies toe aan duurzame energie en daar wordt gretig gebruik van gemaakt. Er staan tientallen grote zonneparken gepland op landbouwgrond waar nu nog aardappelen staan of koeien grazen. Moeten wij hier nou blij mee zijn of niet?
Wim Sinke , hoogleraar zonne-energie bij ECN en aan de UvA is bang dat deze snelle toename afbreuk zal doen aan het draagvlak voor zonnepanelen. Liever ziet hij dat er meer gekeken wordt naar de alternatieven, zoals industrieterreinen, daken en de Noordzee.
Zonne-expert Peter Segaar van Polder PV is blij met de snelle toename van het aantal zonneparken. Om de energiedoelen te halen moeten we grote stappen maken en dat gaat nou eenmaal sneller met zonneparken dan met duizenden daken. 
LTO Nederland is niet gelukkig met deze ontwikkeling en vindt dat kostbare landbouwgrond niet gebruikt zou moeten worden voor panelen, maar ziet ook wel in dat boeren hier vaak meer aan kunnen verdienen.
In steeds meer gemeenten verschijnen zonneparken van tientallen voetbalvelden groot. De komende tijd komen er op 28 plekken dergelijke parken met vaak duizenden zonnepanelen op de grond, blijkt uit de jongste gegevens van de organisatie die de subsidie verstrekt, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Meer over:

zonne-energie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.