NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Zorgen om de vliegenorchis

  vliegenorchis_02.jpg
  Fotograaf: Brouwer2112

  Tien jaar geleden waren er nog maar zo'n honderd exemplaren van de kwetsbare vliegenorchis over. Met enige moeite vonden onderzoekers twee groeiplekken in Limburg. Sindsdien stellen beheerders alles in het werk om de kleine orchidee in stand te houden. Maar helpt het ook?

  In slechts twee decennia is het aantal populaties van de vliegenorchis (Ophrys insectifera) teruglopen van 15 naar 8 (stand in 2014). Dit is een schrikbarende afname. Deze negatieve trend is gebaseerd op kwantitatief onderzoek. In dit onderzoek is het aantal huidige populaties is vergeleken met de situatie 20 jaar geleden.

  Toch zegt het niets over de kwaliteit van de afzonderlijke populaties, bijvoorbeeld uit hoeveel planten een populatie bestaat. De vraag is hoe levensvatbaar de huidige populaties zijn. Van de 8 populaties bestaan er 3 uit slechts 1 tot 2 planten. De overige populaties zijn omvangrijker en variëren van 10 à 15 tot 100 à 150 bloeiende planten. De komende jaren richt de WEO (Werkgroep Europese Orchideeën) zich op het kwalitatieve deel van het onderzoek.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media