Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zorgen om de vliegenorchis

  •  
12-06-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
118 keer bekeken
  •  
vliegenorchis_02.jpg

© Fotograaf: Brouwer2112

Tien jaar geleden waren er nog maar zo'n honderd exemplaren van de kwetsbare vliegenorchis over. Met enige moeite vonden onderzoekers twee groeiplekken in Limburg. Sindsdien stellen beheerders alles in het werk om de kleine orchidee in stand te houden. Maar helpt het ook?
In slechts twee decennia is het aantal populaties van de vliegenorchis ( Ophrys insectifera ) teruglopen van 15 naar 8 (stand in 2014). Dit is een schrikbarende afname. Deze negatieve trend is gebaseerd op kwantitatief onderzoek. In dit onderzoek is het aantal huidige populaties is vergeleken met de situatie 20 jaar geleden.
Toch zegt het niets over de kwaliteit van de afzonderlijke populaties, bijvoorbeeld uit hoeveel planten een populatie bestaat. De vraag is hoe levensvatbaar de huidige populaties zijn. Van de 8 populaties bestaan er 3 uit slechts 1 tot 2 planten. De overige populaties zijn omvangrijker en variëren van 10 à 15 tot 100 à 150 bloeiende planten. De komende jaren richt de WEO (Werkgroep Europese Orchideeën) zich op het kwalitatieve deel van het onderzoek.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.